zondag 30 oktober 2011

Help een VIRAL in m'n netwerk!

Wat is een viral en wat heb je eraan?


Is het een virus? NEE, alhoewel, de verspreiding vindt wel plaats zoals bij een virus en daar komt dan ook de naam vandaan. Voor velen is een viral simpelweg ‘een leuk filmpje’, dat je graag wil doorsturen naar vrienden en bekenden. Dit kan via email, maar natuurlijk ook via social media zoals Twitter en Facebook. Op veel webpagina’s zie je ook vaak een doorstuurknop, door het klikken van die knop kan je een e-mail adres invullen van die naar wie je de link wil doorsturen. Maar het moet wel leuk zijn of toegevoegde waarde hebben om door te sturen, waarom zou je het anders doen? Dit wordt ook wel buzz marketing genoemd…

Buzz marketing is niets anders dan een hip woord voor mond-tot-mondreclame. Een al oud maar mooi voorbeeld van een succesvolle viral is Hotmail. De online emailservice van Microsoft is groot geworden door mond-tot-mondreclame. De strategie van Hotmail is simpel: geef gratis een emailaccount weg en voeg aan elk bericht “Get your e-mail at Hotmail.com” toe. 
Binnen het eerste anderhalf jaar hadden zo’n 12 miljoen mensen een Hotmail-account. Tot op de dag van vandaag registreren nog steeds ongeveer 150.000 personen per dag zich voor een Hotmail-account.

Een viral biedt dus grote mogelijkheden om ergens aandacht op te vestigen. Want we zijn dankzij email, bloggen, sms, twitter en facebook in staat om snel en aan een grote groep onze mening kenbaar te maken. En daarom is het overal op van toepassing, we hebben namelijk overal een mening over. Hoe ging het ook al weer met de viral van OHRA…? Heel Nederland sprak over clown Bassie die een vrouw van dertig zwanger zou hebben gemaakt. We trapte er allemaal in. Chocoladeletters in de Telegraaf, een 10 minuten durend item in RTL Boulevard en zelfs aandacht in het NOS journaal. Achteraf bleek dit een campagne van OHRA waarmee zij haar “meegroeiservice” promootte. Een groot succes waar zowel Bassie als OHRA toch een beetje van zijn geschrokken…



Het is dus de geluksfactor die belangrijke rol speelt bij een viral, want het is van belang dat de viral wordt opgemerkt door de juiste mensen die ‘m op hun beurt weer doorsturen. Een van de belangrijkste factoren is dat het aantrekkelijk en simpel is om een bericht door te sturen.

Een viral hoort dus thuis in de wereld van marketing en is een aloude techniek die gebruikt maakt van bestaande sociale netwerken om de bekendheid van een merk te vergroten of een positieve reputatie te realiseren.

Heb jij nog leuke virals om met ons te delen? We zijn erg benieuwd naar jullie reacties!

1 opmerking:

  1. Ik vind "The Force" van VW gaaf die werd tijdens de superbowl uitgezonden in Amerika

    http://www.youtube.com/watch?v=R55e-uHQna0

    BeantwoordenVerwijderen