maandag 28 november 2011

Alstublieft! Dit bent u!

Uw profiel op een presenteer blaadje


In een voorgaande blog, Goede reis, heb ik aangegeven een blog te besteden aan wat er allemaal te vinden is op social media. In de blog Goede reis hebben we al gezien dat het makkelijk zoeken is naar tweets, maar laten we nu eens bij het begin beginnen.

Voer de naam in van diegene waarvan je meer wilt weten op http://wieowie.nl. Vervolgens krijg je een lijst met onder andere social media sites waarop profielen voorkomen met de ingetypte naam. Het onderstaande voorbeeld toont het resultaat van “Frank Mulder”.











Het heeft soms dus ook voordelen om een veelvoorkomende naam te hebben :).
Op Hyves staan al 25 personen waarvan wordt aangegeven dat ze Frank Mulder heten, van de overige is de achternaam verborgen. Ondanks het verbergen van je achternaam op Hyves kun je dus wel in deze lijst terecht komen. Niet echt verborgen dus…

Op de verschillende sites kun je vervolgens zoeken naar de informatie die je wenst. Het begint pas “leuk” te worden wanneer je informatie van de verschillende sites kunt combineren om zo het profiel samen te stellen.

Het kan zijn dat je op Twitter informatie plaatst die op zich niet belastend is of enige waarde heeft voor iemand anders. Maar wanneer de informatie samengevoegd wordt met andere sites of twitteraars kan het opeens wel waarde hebben.
Zo heb van 1 persoon  van verschillende sites informatie verzameld. Op zich stond er op de verschillende sites alleen geen “waardevolle “ informatie, maar na het combineren van de informatie kon ik een volledige profiel van deze persoon maken.

Op Facebook had deze persoon geen relaties aangegeven, maar zijn vrouw (via andere sites/informatie gevonden) had wel netjes aangegeven wie haar kinderen waren. Een van die kinderen had recent een tweet geplaatst “@<persoon> Gefeliciteerd PA” kortom ik had de dag en de maand waarop deze persoon geboren moest zijn. Op Hyves werd in het publieke profiel aangegeven dat deze persoon 53 jaar is. Kortom de volledige geboortedatum was zo te achterhalen. Op zich is dit nog niet spannend, maar het geeft aan dat op het eerste gezicht onschuldige informatie waardevol kan worden wanneer het gecombineerd wordt. 

Deze persoon was verder ook actief op LinkedIn waar alles zakelijke informatie beschikbaar was, inclusief de BV die hij bezit naast zijn fulltime baan. Adres van deze BV was te vinden op de site hiervan en het bleek zijn thuisadres. Dit werd bevestigd doordat deze meneer RunKeeper gebruikt om zijn hardloopactiviteiten bij te houden. Het begin- en eindpunt van de gelopen rondjes begonnen altijd bij het eerder gevonden adres. Leuk detail, deze persoon is ook zichtbaar op Google StreetView tijdens zijn werkzaamheden in de tuin :). 

Er was nog veel meer van deze persoon te vinden,, klik bij Wieowie maar eens op het tabblad “Foto en video”. Van de door mij gezochte persoon waren onder meer ruim 11.000 privé foto’s op Flickr te vinden. Netjes in categorieën zoals familiebijeenkomsten, kinderen, vakanties en dergelijke. Er was precies te zien wanneer deze persoon waar op vakantie was geweest en welke voorkeuren hij heeft tijdens zijn vakanties.

Dergelijke verzamelde informatie kan voor kwaadwillende bijvoorbeeld gebruikt worden om je identiteit te kopiëren/stelen, maar denk ook dat een toekomstige werkgever dit kan zien.
Kortom, wees bewust van wat je allemaal op de verschillende social media plaats en bedenk goed wat je van jezelf wilt blootgeven op internet. 

Ondanks dat alle genoemde informatie voor iedereen toegankelijk is op internet hebben wij er toch voor gekozen om de privacy van deze persoon te respecteren, iets wat hij zelf ook zou moeten doen. Daarom hebben wij sommige gegevens met opzet aangepast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten