woensdag 16 januari 2013

Ligt jouw leven al op straat?

Facebook Graph Search; handig of gevaarlijk?


Gisteren heeft Facebook een nieuwe zoek functionaliteit gelanceerd: Graph Search

Met Facebook Graph Search kan iedereen die een profiel heeft op Facebook vragen stellen als "Waar in Arnhem zijn mijn vrienden al gaan eten" of "Foto's van cafe Het Biertje". Momenteel is de functionaliteit nog in beta fase wen wordt deze geleidelijke uitgerold. Het is nog niet bekend wanneer deze zoekfunctie in Nederland beschikbaar komt voor iedereen. 

Uiteraard is het handig dat er een nieuwe en uitgebreidere zoekfunctie voor Facebook komt,  je kunt immers nog makkelijker zoeken en vrienden van vroeger vinden. Maar er zijn ook mensen op Facebook actief die minder goede bedoelingen hebben. Informatie die over jou nu eenvoudig verzameld wordt kan vervolgens ook eenvoudig gebruikt worden door cybercriminelen. Denk hierbij aan phishing en zelfs identiteitsdiefstal

Alles wat je als privé hebt gemarkeerd zal niet in de zoekresultaten verschijnen, maar wel alles waarvan je vergeten bent het als privé te markeren (en alles waarvan je vergeten bent dat je het ooit publiekelijk hebt gepubliceerd) zal wel verschijnen! 

In eerste instantie zal Graph Search alleen informatie over personen, foto's, plaatsen en interesses doorzoeken en tonen in de resultaten. Het is dus zaak om je privacy instellingen opnieuw te controleren en te heroverwegen of de huidige instellingen nog steeds naar wens zijn. 

Kijk niet alleen bij de privacy instellingen, maar ook bij je persoonlijke informatie. Klik op je profielpagina op "Info".


Vervolgens kun je per item aangeven wie wat mag zien, en dus wie wat mag vinden via Graph Search. 


Wanneer iemand jou getagt heeft in een foto, ben je afhankelijk van de privacy instellingen van deze persoon. Wil jij dat deze foto niet getoond wordt in combinatie met jouw naam, vraag dan de betreffende persoon zijn of haar privacy instellingen aan te passen of de foto te verwijderen. 
Je bent hier natuurlijk afhankelijk van de wil van de andere persoon. Een andere mogelijkheid, die je zelf in de hand hebt, is het "untaggen" van jezelf. 

Klik op "Foto's" in het linkermenu op de Facebook startpagina. Zoek de foto op in het overzicht en klik op het "Bewerken"-icoontje. 

Klik op "Tag rapporteren/verwijderen". Er zal vervolgens gevraagd worden wat je wilt doen:


Uiteraard is Graph Search een goede en krachtige zoekfunctie, maar het is ook een hele goede reden om na te gaan wie wat van jou mag vinden/zien op Facebook. Uiteraard is het ook aan te raden om de privacy instellingen van andere social media kanalen waarop je actief bent te controleren. 

Ga jij nu je instellingen controleren? Ik wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten