donderdag 11 december 2014

Gevaren van het internet (1) – Virussen

Virussen vormen de basis van veel dreigingen
Door: Pieter Remers

Het internet is handig en leuk! We lezen er het nieuws, ontmoeten er onze vrienden, vinden en luisteren naar muziek, kijken er TV, we doen er onze boodschappen en regelen onze financiën. Ongelooflijk wat er in de afgelopen tien jaar is verandert, en hoe “afhankelijk” we zijn geworden van het web. En het mooiste is; het gebruik is gratis! Voor iedereen! Dit houdt helaas ook in dat internet niet zonder risico’s is. Hier moet je je wel bewust van zijn om met een gerust hart te surfen en gebruik te maken van de onbeperkte mogelijkheden. Want zoals zo veel in het leven, zijn veel dingen soms te mooi om waar te zijn, dat geldt vooral op internet.

Je kunt op internet op verschillende manieren gevaar lopen. Als je er niet verantwoord mee omgaat vergroot je het risico om slachtoffer te worden van welke vorm van cybercriminaliteit dan ook. Maandelijks zal ik een gevaar en / of dreiging toelichten en beschrijven in de serie “Gevaren van het internet“. Want hoe kun je ergens van bewust zijn als je niet eens weet wat het is?

Deze maand het computervirus, wat is het en hoe kun je voorkomen dat je besmet raakt.

Computervirussen
Virussen, misschien wel de bekendste internetdreiging van allemaal. Want wees nu eerlijk, we hebben allemaal wel eens een virus op onze computer gehad. En dat is helemaal niet zo raar als je je bedenkt dat er dagelijks honderdduizenden virussen en varianten in omloop zijn. Door de enorme groei van internet verspreiden virussen zich steeds eenvoudiger en dit gebeurt tegenwoordig echt niet meer alleen via e-mail.

Wat is het?
Een computervirus is een programmaatje dat zich, vaak ongemerkt, nestelt in één of meerdere bestanden op jouw computer. Virussen hebben zich vaak verborgen in bestanden die je per e-mail hebt ontvangen of die je, zonder dat je het wist, hebt gedownload van het internet. Maar ook een bestand kopiëren vanaf een USB stick of CD kan voor problemen zorgen.

Als een virus eenmaal op je computer is geïnstalleerd, kan het schade aanrichten door verschillende bestanden te beschadigen of zelfs te verwijderen. En zonder dat jij het in de gaten hebt kan het zichzelf ook gemakkelijk weer, bijvoorbeeld via e-mail, verspreiden naar andere computers!

De meeste mensen hebben tegenwoordig een virusscanner op hun pc geïnstalleerd waardoor virussen worden tegengehouden en geëlimineerd. Maar als je er niet voor zorgt dat je antivirusprogramma up-to-date is, kan een virus soms maanden op je computer actief zijn zonder dat je er iets van merkt. Op een bepaald moment zal het toeslaan en zijn de gevolgen misschien niet meer te overzien.

Bart Simpson
In de begintijd van computervirussen, waren de virusschrijvers vooral kwajongens. Ik vergelijk ze weleens met Bart Simpson uit de animatieserie The Simpsons. Bart heeft een rebels karakter, verzet zich tegen elke vorm van autoriteit en haalt veel kattenkwaad uit. De eerste virus-schrijvers waren “fulltime computer-nerds” met een hoop programmeerkennis. Met een virus wilde zij kijken hoe ver zij konden gaan en vooral hoeveel computers hun virus kon besmetten. Begrijp me niet verkeerd, deze virussen waren lastig en konden voor veel problemen zorgen, maar in de kern was het kattenkwaad.

Al Capone
Tegenwoordig is het de georganiseerde misdaad die op grote schaal deze virusschrijvers in dienst neemt. Wat vroeger een “onschuldige” aanval was, wordt vandaag de dag ingezet om gerichte aanvallen uit te voeren met als doel: financieel gewin, wraak of chantage. Sterker nog; er wordt tegenwoordig meer geld verdient met cybercriminaliteit dan met drugs. Met andere woorden; Al Capone (maffiabaas uit de jaren ‘20 en ‘30 van de vorige eeuw) biedt Bart Simpson een baan aan.

Virusaanvallen zijn steeds minder in het nieuws
Tegenwoordig zijn er steeds minder grote virusuitbraken, dan bijvoorbeeld tien of vijftien jaar geleden en dat heeft een reden. Sinds de “maffia” de hand heeft genomen in de digitale aanvallen, worden deze gerichter en minder opvallend uitgevoerd. Hierover zal ik in andere blogs uit de serie “Gevaren van het internet” verder uitleg geven.

Voorkom een besmettingZet die virusscanner dus maar weer aan en laat ‘m direct even een update en volledige scan uitvoeren. Heb je geen virusscanner? Kijk dan eens bij onderstaande antivirusbedrijven (in alfabetische volgorde).


Hieronder nog een aantal punten, waardoor je computer minder risico loopt om besmet te raken, ook al heb je een virusscanner:
  • Installeer geen onbekende programma’s
  • Gebruik alleen originele software en géén (illegale) kopie
  • Download enkel software van de officiële websites
  • Open nooit e-mailbijlagen van een onbekende afzender

Al heb je nog zo veel maatregelen genomen, 100% beveiligd ben je nooit. Je kunt altijd besmet raken met een virus, maar de kans is vele malen kleiner als je virusscanner up-to-date is en jij je bewust bent en blijft van de risico’s.

Voor meer tips kijk je bij: PC Beveiliging, Veilig e-mailen en Veilig internetten

Volgende maand schrijf ik een artikel over malware, een verzamelnaam voor alle malafide software waar ook de virussen een onderdeel van zijn.

Bedankt voor het lezen… en blijf virusvrij!

Deze blog is eerder gepubliceerd op: www.BeveiligMij.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten